ŽIVOTOPIS

Sara Domjanić rođena je 1997 godine u Vaduzu, u Kneževini Lihtenštajn. Violinu je počela učiti sa 4 godine, a od 2004. godine uči privatno kod Prof. Herberta Scherza u Zürichu. Sa samo 11 godina položila je prijemni ispit na “Universität der Künste” u Berlinu gdje studirala u klasi Prof. Latice Honda-Rosenberg i to kao mladi student na Julius-Stern institutu. Trenutno pohađa Glazbenu gimnaziju u Feldkirchu i studira kod Prof. Rudens Turku-a. Glazbene tečajeve pohađala je ili još pohađa kod slijedećih profesora: Gerhard Mantel, Arbo Valdma, Thomas Brandis, Latica Honda-Rosenberg Coosje Wijzenbeek, Ana Chumachenco i Rudens Turku. Od 2011. godine Sara je studentica na Međunarodnoj glazbenoj akademiji u kneževini Lihtenštajn.

Već kao petogodišnjakinja pobijedila je na violinistčkom natjecanju i od tada je višestruka pobjednica državnih natjecanaja Austrije, Lihtenštajna i Švicarske. Uz to dobitnica je prestižne nagrade “Podium-Preis” u Lihtenštajnu, te je sa triom “Ingenium Musicum” zajedno sa bratom Andreasom na klaviru i violončelistom Kianom Soltani dobitnica prve nagrade na “Kiwanis natjecanju za komornu glazbu”. Dobitnica je 1. nagrade na međunadrodnom natjecanju “Etide i skale” u Hrvatskoj koju je kao pobjednica hrvatskog izbora za mlade glazbenika i predstavljala u finalu “Eurovision Young Musicians 2014″u Kölnu, u Njemačkoj u svibnju 2014. godine.


Kao solistica nastupala je sa slijedećim orkestrima: Dubrovački sinfonijski orkestar, Zagrebački solisti, Sinfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, Sinfonijski orkestar Bjelorusije, “Gnessin” orkestar iz Moskve, “Fancy Fiddlers” iz Amsterdama, Sinfonijski orkestar WDR-a iz Kölna, Sinfonijski orkestar Lihtenštajna te komorni orkestar Julius Stern instituta. Sa samo 13 godina po prvi je puta nastupala u Berlinskoj filharmoniji, a bila je i gost na rado viđenim festivalima kao: Epidaurus u Cavtatu, festival u Sultanatu Oman, “Kissinger Sommer” u Njemačkoj, NEXT GENERATION festival Bad Ragaz, u Švicarskoj te festivalu komorne glazbe na Bodenskom jezeru. Također je koncertirala u poznatim svjetskim dvoranama kao: “Tonhalle Zürich”, “Gewandhaus Leipzig”, “Philharmonie Gasteig” u München-u, “Friedrichspalast” u Berlinu, Kultrunom centru u Parizu, u Kneževom dvoru u Dubrovniku i “Wischnewskaja operi” u Moskvi.

Saru Domjanić su u dosadašnjem obrazovanju podržavale slijedeće organizacije i tvrtke: “Conny-Maeva Charitable Foundation”, “Guido-Feger-Stiftung”, “Gemeinnützige Stiftung Musik & Jugend”, “Neue Bank AG Vaduz”, “Promotor Stiftung”, “Hand in Hand Anstalt” te “Kulturstiftung Liechtenstein”.

Sara svira na violini Stephana von Beahr-a iz Pariza “Modell Antonio Stradivari – zlatni period”, izgrađene specijalno za nju 2014. godine.