ŽIVOTOPIS

Sara Domjanić (Vaduz, 1997.) violinu je počela učiti sa 4 godine. Sa samo 11 godina položila je prijemni ispit na „Universität der Künste“ u Berlinu gdje je studirala u klasi Prof. Latice Honda-Rosenberg i to kao mladi student na Julius-Stern institutu. Trenutno studira na Visokoj školi za glazbu „Hanns Eisler“ u Berlinu kod profesorice Antje Weithaas. Glazbene tečajeve pohađala je ili još pohađa kod slijedećih profesora: Gerharda Mantela, Arboa Valdme, Thomasa Brandisa, Latice Honde-Rosenberg, Coosje Wijzenbeek, Ane Chumachenco i Rudensa Turkua. Od 2011. godine Sara je studentica na Međunarodnoj glazbenoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn.Takoder, član vrlo uspješnog „ENSEMBLE ESPERANZA”.Već kao petogodišnjakinja pobijedila je na violinistčkom natjecanju i od tada je višestruka pobjednica državnih natjecanaja Austrije, Kneževine Lihtenštajn i Švicarske. Uz to dobitnica je prestižne nagrade „Podium-Preis“ u Kneževini Lihtenštajn, te je sa triom „Ingenium Musicum“, zajedno sa bratom Andreasom na klaviru i violončelistom Kianom Soltanijem, dobitnica prve nagrade na „Kiwanis natjecanju za komornu glazbu“ u Švicarskoj. Dobitnica je 1. nagrade na međunadrodnom natjecanju „Etide i skale“ u Hrvatskoj. Kao pobjednica hrvatskog izbora za mlade glazbenike u finalu „Eurovision Young Musicians” predstavljala je Hrvatsku u Kölnu, Njemačkoj, u svibnju 2014. godine. Kao solistica nastupala je sa slijedećim orkestrima: Dubrovački sinfonijski orkestar, Zagrebački solisti, Sinfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, Sinfonijski orkestar Bjelorusije, „Gnessin“ orkestar iz Moskve, „Fancy Fiddlers“ iz Amsterdama, Sinfonijski orkestar WDR-a iz Kölna, Sinfonijski orkestar Kneževine Lihtenštajn, komorni orkestar Julius Stern instituta te Filharmonijom iz Hong Konga.
Sa samo 13 godina po prvi je puta nastupila u Berlinskoj filharmoniji, a bila je i gost na rado viđenim festivalima kao: „Epidaurus“ na Cavtatu, festival u Sultanatu Oman, „Kissinger Sommer“ u Njemačkoj, „NEXT GENERATION” u Bad Ragazu, u Švicarskoj te festivalu komorne glazbe na Bodenskom jezeru. Također, koncertirala je u poznatim svjetskim dvoranama kao: „Tonhalle Zürich“, „Gewandhaus Leipzig“, „Philharmonie Gasteig“ u Münchenu, „Friedrichspalast“ u Berlinu, Kultrunom centru u Parizu, u Kneževom dvoru u Dubrovniku i „Wischnewskaja operi“ u Moskvi. Nastupala je u Dubaiju, Singapuru, Washingtonu, St. Petersburgu, Novosibirsku, Hamburgu, Schwarzenbergu, a bila je i „Artist in Residence“ na festivalu „NEXT GENERATION” u Bad Ragazu.


Saru Domjanić su u dosadašnjem obrazovanju podržavale slijedeće organizacije i tvrtke: „Conny-Maeva Charitable Foundation“, „Guido-Feger-Stiftung“, „Gemeinnützige Stiftung Musik & Jugend“, „Neue Bank AG Vaduz“, „Promotor“ fondacija, „Hand in Hand Anstalt“ te „Kulturstiftung Liechtenstein“. Sara svira na violini Stephana von Beahra iz Pariza „Modell Antonio Stradivari – zlatni period“, izgrađene specijalno za nju 2014. godine.
Sara je umjetnička direktorica festivala OLIVE Classic, u Lunu na otoku Pagu.